8.3.2015

Ajatuksia kuluttamisesta & bloggaajaillan goodiebag

Oon huomannut, että suhtaudun kuluttamiseen paljon järkevämmin nykyään. En esimerkiksi osta alennusmyynneistä mitään vain sen takia, että se on halpaa, jos vähänkin epäröin, että tulenkohan koskaan sitä käyttämään. Oon alkanu panostaan enemmän laatuun ja ajattomampiin hankintoihin, vaikka ne maksaisikin vähän enemmän. Sain kokea tän laatuongelman taas tossa muutama päivä sitten, kun kolme viikkoa vanhat parinkympin housut ratkesi haaroista juuri kun olin kouluun lähdössä. Välillä tuntuu, että tuotteet tehdään oikein tahallaan huonolaatuisiksi, jotta kulutus vaan kasvaisi ja tuotteet myisi. Kallis hinta ei tietenkään takaa korkeaa laatua, mutta omissa hankinnoissani olen kyllä huomannut sen pätevän. Ja tällaiset tuotteet ovat kyllä maksaneet itsensä takaisin melko nopeasti kestävyytensä kautta. Myönnän rakastavani shoppailua ja välillä (etenkin ulkomailla) sorrun helposti heräteostoksiin halpojen hintojen vuoksi, eli parantamisen varaa löytyy silti reilusti. Kuluttaja on kuitenkin loppupeleissä se, jonka toiminta ratkaisee, joten omilla valinnoillaan voi oikeasti tehdä hyvää tälle maapallolle.

Olin tällä viikolla Store of Hopen ja Ilonin eettisen kuluttamisen bloggaajaillassa, mikä sai mut ajattelemaan tätä omaa ostokäyttäytymistäni. Illan aikana vaihdettiin ajatuksia eettisestä tuotannosta ja ostamisesta, syötiin ihania salaatteja ja makeita herkkuja sekä kuultiin livemusiikkiakin. Ilta oli kaikin puolin mukava ja vaikka en tuntenutkaan ketään ennestään, niin tunnelma oli ihanan lämmin ja rento. Saatiin kotiin viemisiksi myös ihan huikeat (ja eettiset!) goodiebagit, jotka sisälsi seuraavaa..


Oma suosikkini oli ehdottomasti Linan ihanan kevyt puuvillainen kylpypyyhe. Vaikka materiaali on keveää, on pyyhe silti imukykyinen ja todella pehmeä. Jokaisessa goodiebagissa oli erivärinen pyyhe, joista saatiin valita mieleisemme. Itse päädyin tuohon tyylikkääseen mustavalkoiseen :)


Pussukasta löytyi myös Humble Brushin bambusta valmistettu hammasharja. Hassua kun mulle ei ole aikaisemmin tullut mieleenkään, että hammasharjan voisi valmistaa jostain muusta kuin muovista! Mutta toi voittaa kyllä kaikki muoviset harjat ihan täysin jo pelkästään kauniilla ulkomuodollaan. Lisäksi jokaista ostettua Humble Brushia kohden lahjoitetaan yksi hammasharja myös kehitysmaihin!


Kauneushoitola Olo Urban Spa oli lahjoittanut tuotekassiin Comfort Zonen ekologisen silmänympärysvoiteen, jossa mun huomio kiinnittyi ensimmäisenä tuohon ihanaan puiseen korkkiin! :D Tätä tuotetta en ehtinyt vielä testailemaan, mutta menee aivan varmasti käyttöön kun edellinen voide loppuu. Lisäksi saatiin myös lehtikaalin siemeniä, jotka äiti aikoo meille kesällä kasvattaa :)


Goodiebagista löytyi vielä Ilonin lahjakortti ja Store of Hopen korusetti, joka on valmistettu kehitysmaissa eettisesti siten, että työntekijät saavat tekemästään käsityöstä reilun korvauksen. Nuo korun pallukat on siemeniä, jotka kuulemma kiillottuvat käytössä, aika jännää! 

Mitä tykkäätte goodiebagista? Mietittekö te tuotteiden eettisyyttä ostopäätöstä tehdessä? :)

M

20 kommenttia:

  1. Voi vitsit mielenkiintoinen postaus! Vaikken mielestäni itse mikään hullu himoshoppaaja olekaan, voin silti myöntää että välillä lähtee lapasesta ja erityisesti ulkomailla, niinkuin säkin tässä kirjoitit...Onneksi parempaan päin on menty aika reilusti täälläkin suunnalla, toi on ihan totta että laatu korvaa määrän! :) Tuotteiden eettisyys on kyllä juttu johon ehdottomasti voisi kuitenkin kiinnittää vielä enemmän huomiota! Kosmetiikkaa ostaessa tulee kyllä kiinnitettyä enemmän ajateltua sitä että missä ja miten tuote on valmistettu, mutta täytyy kyllä myöntää että perus henkkamaukasta jotain uutta vaatepartta kotiin kiikuttaessa liian harvoin pysähtyy miettimään missä oloissa vaate on tehty...Goodiebagin sisältö näyttää tosi kivalta, toi hammasharja on jotenkin niin sulonen! :D ♥ Tulipa pitkä kommentti, hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinhän se menee että harvemmin vaatteiden alkuperää tulee sen kummemmin mietittyä, osteleminen on vaan niin helppoa :D Vaatteita ja muuta tavaraa kuitenkin tuotetaan ihan järkyttävät määrät siihen menekkiin nähden ja suuri osa juurikin kehitysmaissa ihan epäinhimillisissä oloissa, mikä usein unohtuu just kun on tehny kasan löytöjä.. Mutta hienoa että sielläkin on menty parempaan suuntaan, pienikin muutos on aina hyvästä :) Joo mäkin ihastuin tosi paljon tuohon hammasharjaan, taidan jatkossakin hankkia pelkästään noita ;) Kiitos paljon kommentista ♥

      Poista
  2. Aivan ihania ja erilaisia tuotteita! Tuo hammasharja on kyllä ihan ylikaunis! Itsellä tulee valitettavasti liian harvoin mietittyä eettisyyttä shoppaillessa, esteettisyyttä sitäkin enemmän. Auts! Tämä kuitenkin herätteli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinpä, oli kiva tutustua tollasiin itselle uusiin juttuihin! :) Mä ajattelin ennen että hammasharjat on rumia enkä koskaan pitäny niitä esillä kylppärissä, mutta toi kyllä muutti mun käsityksen söpöydellään :D Niinhän se on että esteettisyys monesti voittaa, hienoa että tämä kuitenkin herätti ajatuksia :)

      Poista
  3. Itsellä ei kamalasti eettisyys ole ollut mielessä ostoksia tehdessä, vaikka kyllä pitäisi! Tämä oli tosi kiva ja erilainen postaus, joka sai taas ajattelemaan maailmanmenoa toiselta kantilta :) Toi pussukka on kyllä kiva, etenkin toi söppänä hammasharja♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tämä sai ajattelemaan :) Nämä jutut tuntuu monilta unohtuvan, myös itseltäni! Joo eikös olekin ♥

      Poista
  4. olen huomannut itsessäni parin viime vuoden aikana saman, etten osta niin helposti kaikkea halpaa ja mikä ensimmäisenä houkuttelisi. Myös materiaalilla on paljon väliä, nimittäin pelkästä viskoosista tai elastaanista valmistetut vaatteet lörpähtävät käytössä todella nopeasti! laatu siis kunniaan :)
    ihania juttuja sait!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Hyvä pointti nuo materiaalit, oon kans huomannu että vaatteet menettää muotonsa aivan liian helposti jo ekan pesun jälkeen :( Täytyykin tästä lähtien alkaa tutkimaan tarkemmin myös materiaaleja! :)

      Poista
  5. ihana goodiebagin sisältö, tykkäsin! :) varsinkin toi hammasharja on kivan erilainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkään tooosi paljon! :) Niinpä, tuolla harjaa hampaat ihan mielellään ;)

      Poista
  6. oi mitä ihania juttuja ollu pussukassa!! yllätyin kyllä nuista koruista, että ne on tehty siemenistä. vau :) Kyllä mieki kannatan laatua ehdottomasti, kun sen vaan osais käytäntöön ottaa oikein kunnolla.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, noi korut on munkin mielestä tosi jänniä! Eihän sitä kerralla tarvitsekaan kaikkea muuttaa, itse en ainakaan pystyisi siihen! :D Pienistä jutuista on hyvä lähteä liikkeelle ;)

      Poista
  7. Vautsi mitä kaikkea saitte! Tuo ite pussukkaki on kyllä hieno! Itellä kans helposti ulkomailla tulee shoppailtua enempi eikä niin tarkasti tule mietittyä. Ja ihanahan se olisi ostaa eettisesti tehtyjä vaatteita tai edes sellaisia joista tietäisi missä ne on tehty... Mutta kyllä sitä suurimmaksi osaksi tulee osteltua vaatteita ketjuliikkeistä. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin onkin, just tänään mietin että laitan sen jonnekin esille täällä kotona! :) Mä huomaan aina ulkomailla ajattelevani että pakko ostaa ku samanlaista ei saa suomesta mut sit usein ne jää vaan kaappiin pyörimään :S Onneks tietoisuus lisääntyy koko ajan ja kuluttajille tulee lisää vaihtoehtoja ja mä luulen että ketjutkin alkaa pikkuhiljaa heräämään näihin eettisiin juttuihin! :)

      Poista
  8. Vau, ihan mahtava juttu, että tuollainen goodie bag on koostettu! :) Paljon uusia tuotteita tuli tietoon minullekin ja aivan ihanalta näyttää tuo pyyhe. On kyllä aikakin, että myös ekologisuuteen kiinnitetään huomiota, just pari päivää sitten ihmettelin, kun eräs tilaukseni oli pakattu useampaan muovikerrokseen vaikka pelkkä pakettikin olisi riittänyt.

    Kestäviä vaatteita etsiessä kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota materiaaleihin niin koostumukseen kuin laatuunkin. Toiseksi kannattaa tsekata ompeleet ja saumat. Suomalaisen käsityön suosiminen olisi suht tärkeää varsinkin tässä taloustilanteessa ja teettämällä saa varmasti laadukkaammat kuteet sekä neuvoja materiaalien kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö ookin, mun tietoisuus ainakin kasvoi älyttömän paljon ton blogi-illan ja pussukan myötä! :) Joo toi pakkausmateriaalien käyttö on ihan järkyttävää :( ja samoin esim kaupassa kaikki hedelmä ja muovipussit! Ihan turhaa kulutusta.. Mä alan kyllä tästä lähtien kiinnittään huomiota just noihin materiaaleihin ja tekotapaan, jotta housutkin kestäis kauemmin kun sen 3 viikkoa :D

      Poista
  9. Vau mitä tuotteita! En oikein edes ollut tuollaisista tietoinenkaan, varsinkaan noista "helmistä" :D lehtikaalia pitäisi kyllä joskus maistaa, toimii kai pastan kanssa hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään ollut, mutta tuolla illassa tuli kyllä paljon uutta tietoa! :) Lehtikaali on tosi hyvää ja varsinkin terveellistä, suosittelen! ;)

      Poista
  10. Tosi kivoja juttuja löytyi tuosta goodiebagista. Ihanat nuo yksityiskohdat, kuten silmanympärysvoiteen puinen korkki ja toi hammasharja, ihania ♥ Mä olen kans nykyisin miettinyt ennen ostamista että tarvitsenko todella tuotteen ja pyrin kierrättämään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ihastuin tosi paljon just noihin puisiin yksityiskohtiin! <3 tollasia kuitenkin harvemmin näkee missään :) mukava kuulla, kirppikset on ainakin ihan huippu keksintö kierrättämiseen! :)

      Poista