7.4.2015

Valhe, jossa elämme

Mä oon jo vuosia miettinyt tätä maailmaa ja koittanut etsiä vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiin. Mitä enemmän opiskelen, matkustan, luen ja tutkin, sitä enemmän haluan tästä elämästä ja maailmasta tietää. Samalla syntyy ääretön määrä kysymyksiä, joihin vastausten löytäminen tuntuu kuitenkin mahdottomalta. Miksi? Vastaus on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, ettei meille kerrota kaikkea. Pienistä tiedon rippeistä voi kuitenkin loksahdella kohdilleen isompia kokonaisuuksia, joiden avulla maailman menoa voi ehkä edes yrittää ymmärtää hieman paremmin. Vähän aikaa sitten löysin Youtubesta videon, joka on juuri näiden samojen kysymysten äärellä. Kun olette jo valmiiksi siellä ruutujen äärellä, niin suosittelisin kaikkia uhraamaan ajastaan kahdeksan ja puoli minuuttia ja katsomaan tämän lyhyen dokumentin.


Olen varma, että tuo pätkä herätti ajatuksia. Ehkä kieltäviä, jotta voidaan vetäytyä takaisin sinne omaan pikku onnellisuuskuplaan. Ehkä oivaltavia, sillä asioille esitellään järkeenkäyvät syyt ja perustelut. Ja ehkä toiveikkaita, koska monet näistä ilmiselvistä ongelmista olisi ratkaistavissa. Paitsi että mikään ei muutu, jos jäädään seuraamaan vain sivusta.

Oon aina ollut tosi syvällinen pohdiskelija, mutta asioiden ääneen sanominen tai sanoiksi pukeminen tuottaa suurta tuskaa. Päässä pyörii toinen toistaan erikoisempia kiemuroita ja syy-seuraus-suhteita, mutta aivot ei prosessoi tuota tietoa muille ymmärrettävään muotoon. Sen takia joku saattaa ajatella, ettei mulla ole asioista mielipiteitä saati sitten perusteluja niille, kun todellisuudessa niitä on aivan järkyttävä määrä. Ja joskus kun pääsen vauhtiin niin sitten ei kyllä loppua näy. Nämä alla olevat kollaasit ehkä selventää vielä pikkuisen tarkemmin, millaisia ajatuksia tällä postauksella halusin teissä herättää.

Musta tuntuu, että elämä tällaisen loputtoman tiedonjanon kanssa on hirvittävän vaikeaa. Ja niinhän se varmasti onkin, koska tieto sitä tuskaa lisää.  Tottakai olisi helpompaa sulkea kaikki tällaiset asiat mielestä ja elää tietämättä mistään pahasta, niin kuin moni tekeekin. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, mitä todellisuudessa tapahtuu. 

Ps. Jos ensimmäisen kollaasin kolmas kuva jäi arvelluttamaan, niin suosittelen katsomaan myös tämän!

M

20 kommenttia:

 1. Todella todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus, ihan mahtavaa että kirjoitit tämän, kiitos Minna! :)

  Mä katon todella paljon dokumentteja ja yliopistossa tulee keskusteltua ylipäätään maailman menosta ja kaikista asioista. Tuo video jonka lisäsit tähän postaukseen herätti mussa aika ristiriitaisia tunteita. Toisaalta olin samaa mieltä monestakin asiasta, mutta muutama juttu mulla jäi ärsyttämään. Ensinnäkin videossa puhuttiin maapallon saastuttamisesta, ja kuinka tuhoamme maapallon, samassa kohtaa videota nähtiin autoja ja tehtaita. Ne ihmiset, jotka saastuttavat planeettaamme eniten, ovat maailman rikkaimmat 1% väestöstä, eivät tavallisen ihmisen automatkat tai edes tehtaat. Ihmiset, jotka tienaavat 10€ tai alle tuntipalkkaa, eivät siis tee merkittävää hiilijalanjälkeä, vaan se on juuri se 1% jotka omistavat useita autoja, matkustavat kymmeniä kertoja lentokoneilla ja ostavat tuotteita, joiden tekeminen kuormittaa luontoa.
  Toinen juttu mikä jäi mietityttämään oli tuo "the happiest people of the world are the ones who own the least" - joka on asia jossa en voisi olla enemmän eri mieltä. Ihan oikeasti kukaan ei voi väittää että Intian slummeissa elävät ihmiset olisivat keskimäärin onnellisempia kuin me jotka omistamme jotain. Se, että Afrikan köyhät lapset tai slummien sairaat asukkaat olisivat jotenkin todella onnellisia on länsimaalaisen median maalaama irvikuva.

  Nuo mielipiteeni eivät siis olleet millään tavalla sinua tai postaustasi vastaan, halusin vaan jakaa mielipiteeni tuosta videosta, joka on muuten oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä!
  PS. olen katsonut myös tuon Zeitgeistin ja se on ihan hirveän hyvä, kiva kun linkkasit siis senkin!! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kiva kuulla että tykkäsit tästä postauksesta! <3 Musta on mukava jakaa ajatuksia just näistä asioista, joten kaikki mielipiteet on ehdottomasti tervetulleita!

   En ehkä ihan ymmärtänyt tuota pointtia että ne rikkaimmat 1% saastuttaa eniten. Tottahan se on, että he omistavat enemmän autoja ja matkustavat, mutta liikenne synnyttää kuitenkin suhteessa aika pienen osan esim. kasvihuonepäästöistä. Sen sijaan lihatuotannon osuus päästöistä on yli puolet ja ihan tavalliset ihmisethän sitä ostaa ja syö. Toisaalta se syy piilee taas siinä että lihaa pidetään jotenkin hirveän hyvänä energian ja proteiinin lähteenä, mikä on puolestaan sitten niiden rikkaiden rahoittama, median luoma harhaanjohtava kuva. Mä oon aika vahvasti sitä mieltä, että yksilöt vaikuttaa omilla valinnoillaan siihen, kuinka paljon päästöjä ja saasteita syntyy kulutuksesta. Vaikka siinäkin tietysti taustalla vaikuttaa just ne rikkaimmat tahot.

   Joo ihan totta kyllä toi että ei ne kaikista köyhimmätkään varmasti kaikista onnellisimpia ole. Ite oon kyllä asunu kehitysmaassa ja siellä päässy läheltä näkemään paikallisten ihmisten elämää ja mun silmiin ne kyllä vaikutti tosi onnellisilta, vaikka ei niin paljoa omistaneetkaan. Ne osaa ehkä enemmän sitten arvostaa toinen toisiaan, mikä meiltä ehkä usein unohtuu kaiken kiireen ja elektronisten vempainten keskellä. Onnellisuuskin on niin subjektiivinen käsite ja eri kulttuureissa on erilaiset arvomaailmat, ettei sitä oikein pysty kyllä tuolla videon tavalla yleistämään!

   Zeitgeistit on ihan huippuja, voisin kattoo niitäkin vaikka kuinka! :D Kiitos paljon kommentista Vilma <3

   Poista
  2. Parempi ois varmaan sanoa niin, että vähemmän omistavat saattavat olla suhteessa paljon onnellisempia niihin verrattuna, jotka omistavat valtavasti kaikkea! Miksei onnellisempiakin, mutta juuri tuo, että vähemmän omistavat osaavat arvostaa asioita erilailla :) Mutta en myöskään usko sitä, että slummeissa asuvat ovat valtavan onnellisia kun he eivät omista mitään, varmasti oisivat onnellisempia jos omistaisivat ihan perusjutut ja SE onnellisuus voi olla suurempaa kuin tyypillinen "länsimaalainen onnellisuus". Toki yksilöt on aina yksilöitä ja poikkeuksia löytyy aina :)

   Poista
  3. Joo toi on kyllä hyvin sanottu! :) Onnellisuus koetaan niin henkilökohtaisesti, ettei sitä voi täysin yleistäkään. Tosta ois kyllä mielenkiintoista ottaa selvää, varmasti löytyy kyllä tutkimuksia aiheesta :)

   Poista
  4. Hups nyt muistin vasta tulla katsomaan että olitko ehtinyt vastata! :D Ensinnäkin pakko sanoa että iso arvostus kun oot vastannut kaikille kommentoijille noin nätisti ja paneutunut jokaisen kommenttiin näin huolella, vau <3

   Ensinnäkin tuo "Sen sijaan lihatuotannon osuus päästöistä on yli puolet ja ihan tavalliset ihmisethän sitä ostaa ja syö." mitä sanoit, on ihan totta, enhän mä ees tajunnut tota mun kommenttia kirjoittaessa! Eli tosiaankaan ei voi sanoa, että kaikki kasvissyöjät ovat kasvissyöjiä vain sen takia kun "no kun eläimet on niin söpöjä", vaan siinä oikeasti piilee ihan isompi meitä kaikkia koskettava syy.. ;) On tutkittu monessa eri tutkimuksessa ja dokumentissa sitä, että kehitysmaissa tapahtuva teollisuus (esim. juuri lihateollisuus) on se joka kaikista eniten saastuttaa planeettaamme. Tässä onkin se ongelma: köyhät maat + pakko/valinta tehdä kaikki halvimmilla tavoilla = aivan älyttömät saastutukset. Euroopassa on kovat päästökauppasopimukset, mutta mites muualla sitten? Ongelma tällä hetkellä on se, että näille maille annetaan liikaa vapautuksia päästökauppasopimuksissa, koska maat ovat poliittisesti epätasapainossa ja valtion varallisuus on pohjamudissa. Toki se voi olla myös strateginen valinta, koska sittenhän me länsimaalaiset saadaan halvalla haluamiamme tuotteita ja elintarvikkeita muista maista, on ne sitten kuinka epäeettisesti tuotettu... :D

   Tuo onnellisuus käsitteenä on niiin vaikea ja niinkuin sanoitkin niin onnellisuutta ei voi yleistää, se on ihan totta!! Oon samaa mieltä myös Annin kanssa siitä että perustarpeiden tyydytyksellä voi ihmisen oikeasti tehdä onnelliseksi. Ihminen toisaalta valitettavasti on sen luontoinen että me aina ajatellaan että "joo on kaikki asiat nyt hyvin, mutta SITTEN olen oikeasti todella onnellinen kun..."

   Kiitos Minna vielä tästä postauksesta ja vastauksestasi!! :) <3

   Poista
  5. Voi kiitos vaan itsellesi kun jaksoit kommentoida!! <3 Joo en kyllä usko että kukaan on kasvissyöjä/vegaani vaan sen takia että eläimet on söpöjä :D Siihen liittyy niin paljon asioita mitä ei monet varmasti osaisi siihen ikinä yhdistää! Joo hyvä pointti tuo noista kehitysmaista! Musta se on ihan kamalaa että siellä just tuotetaan halvalla ja ne tuodaan sitten länsimaihin :( Raha ja valtahan tätä maailmaa pyörittää eikä kukaan halua mitään saasteita ja kasvihuonepäästöjä ottaa hoitaakseen.. Hyvä tapa itse vaikuttaa on siis suosia kasvispainotteista lähiruokaa ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tuntuupa hyvältä kuulla että näistä asioista välitetään <3

   Poista
 3. todella hyvä postaus Minna, pisti todellakin miettimään asioita tarkemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit ja herätti ajatuksia! :)

   Poista
 4. Hyvä että kirjoitat näin tärkeestä aiheesta! :) En osaa pukea ajatuksiani oikein sanoiksi, mutta on niin paljon kaikkea aivan täysin turhaa, mitä ei olisi ikinä tarvinnut keksiäkään. Ja toisaalta me jäädään tosi helposti sinne onnellisuuskuplaamme. Kun luin maitoteollisuudesta, siirryin heti kokonaan luomuun (tietty parempi olisi siirtyä täysin kasvisruokavalioon), mutta kun yritin jutella siitä tutulle, hän vain käski mun lopettaa kun tulee huono mieli. Säästän monessa asiassa yhä enemmän luontoa, mutta toisaalta en oo ainakaan vielä kasvissyöjä, autoilen liikaa ja ostan enemmän vaatteita, kun on tarve :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan totta kyllä! Toi on musta just kaikista surullisinta, että ihmiset alkaa puolustelemaan omaa toimintaansa vetoomalla omiin tunteisiinsa :( vaikka ne eläinraukathan siinä kärsii. Musta toi ensimmäinen kuva oli just sen takia tosi osuva, että pitäis mieluummin osata ymmärtää, kun vastata.

   Onneks kaikesta ei tarvitsekaan luopua eikä esim kasvisruokavalioon siirtymisen tarvii tapahtua yhdessä yössä. Mulla se tapahtui asteittain, mutta nyt kyllä mietin että miks en tehny tätä jo vuosia sitten! :D kiitos kommentista ja ajatuksista <3

   Poista
 5. Tää postaus pisti kyllä niin miettimään asioita!! Ihan mahtava postaus Minna :)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että laittoi miettimään! Noi on niin tärkeitä asioita, mistä meidän kaikkien tulevaisuus riippuu <3

   Poista
 6. Loistava postaus Minna! En oo vielä kattonut tuota videota, mutta aion kyllä. Mua ahdistaa tällaiset asiat ja jotenkin mielummin peräännyn kaikelta huonolta. Oon jo muutenkin niin kova pohdiskelemaan ja suremaan asioita, niin jotenkin puolustuksenomaisesti sivuutan monesti surua tai hämmennystä aiheuttavat jutut ellei niihin ole oikeasti selvää ja konkreettista juttua kuinka niihin voisi vaikuttaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kattoon vaikka useammankin kerran! :D mä oon kattonu sen nyt ehkä 6 kertaa ja joka kerta siitä ymmärtää jotakin uutta :) Mäkin ajattelin ennen tuolla tavalla, mutta sit en jotenkin vaan pystyny elää itteni kanssa jos en tee asioille mitään. Joten siirryin kokonaan vegaaniruokaan ja se oli mun elämäni paras päätös. Moni luulee, että se on pelkästään eläinten takia, mutta todellisuudessa jos ihmiset ei söis eläinperäsiä tuotteita niin meillä ei olis ilmastonmuutosta (ja sitä kaikkea mitä siitä seuraa: sukupuutot, kuivuus, veden väheminen, luonnon katastrofit......) eikä nälänhätää (ei ehkä sotiakaan kun kaikille riittäis ruokaa, vettä ja koti?).

   Poista
 7. Tälläiset asiat pistää miettimään hetkellisesti, mutta pelkkä ajatus pelottaa kuinka tulevaisuus muuttuu. Yritän ollan onnellinen jokaisesta pienestä asiasta mitä mulla on ja elää päivän kerrallaan. Tosi hyvä ja pysäyttävä postaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan se pelottavaa, mutta se on vaan totuus ettei täällä tällä menolla enää kauaa eletä. Siks pitäis miettiä paljon myös sitä tulevaisuuttakin ja miten siihen pystyttäis vaikuttamaan :)

   Poista
 8. Tehotuotanto kyllä on ihan järkyttävä asia. Pisti silmään tosta videosta. Veti hiljaseks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin kamalaa :( Toivottavasti se on asia jota vuosien päästä muistellaan suurella häpeällä!

   Poista