20.5.2016

UUDET PERHEENJÄSENET VIPU JA VIMMI


Vanhempieni luokse muutti kaksi tomeraa kanamimmiä! Vipu ja Vimmi pääsivät kaksistaan jakamaan ison kanatarhan, jossa riittää puuhattavaa niin hiekkakylpyjen, keinun ja herkkuruokien parissa. Kun Vipu ja Vimmi ovat tottuneet uuteen ympäristöönsä, pääsevät ne vapaana pihaan tutkiskelemaan maailman menoa. Toisin kuin useimmat muut kanat, Vipu ja Vimmi saavat viettää huoletonta kanan elämää ja munia munasen silloin, kun siltä tuntuu. Vaikka en itse kananmunia syökään (saati sitten kanoja), niin kyllä näiden oikeasti onnellisten kanojen munia paljon paremmalla omalla tunnolla voisi käyttääkin, kun vertaa tavanomaiseen munantuotantoon Suomessa. 

Muutama fakta suomalaisesta munatuotannosta:
  • Tipujen kuoriuduttua kanan- ja kukonpojat erotellaan liukuhihnalla. Kukkotipuille ei munantuotannossa ole käyttöä, joten ne menevät hihnalta suoraan elävänä silppuriin tai hiilidioksidisäiliöön.
  • Suomessa munijakanoja voidaan pitää varustelluissa häkeissä (virikehäkit) ja avokanaloissa (lattiakanalat).
  • Häkin koosta riippuen kanoja pidetään 7-65 yksilöä samassa häkissä. Yhdellä kanalla on tilaa noin A4-paperiarkin verran.
  • Avokanaloissa kanoja voi olla yhdeksän kanaa neliömetrillä.
  • Luomukanalat ovat avokanaloita ja niissä voi olla viisi kanaa neliömetrillä. Parven koko voi olla jopa 3000. Kanat pääsevät ulos kesäisin, mutta parvien koosta johtuen kaikki eivät uskalla ulkoilla.
  • Tehotuotannossa kanat eivät pysty käyttäytymään lajilleen tyypillisellä tavalla, jolloin niillä esiintyy häiriökäyttäytymistä: edestakaisin kävelyä, pakonomaista nokkimista, päänravistelua, munien syömistä ja kannibalismia.
  • Kanat teurastetaan tuottavuuden laskiessa 1,5 vuoden iässä, vaikka niiden luonnollinen ikä on noin 7 vuotta.


Ei kovin mieluisaa luettavaa, vai mitä? Monelle helpoin vaihtoehto onkin vain ummistaa silmänsä. On järkyttävää, miten kuluttaja on pystytty erottamaan eläintuotannon todellisuudesta luomalla illuusiota esimerkiksi "vapaan" tai "onnellisen" kanan munista. Jos kana saisi itse päättää, se ei todellakaan eläisi tuhannen muun lajitoverin kanssa ihmisen orjuuttamana koneena. Onneksi ihminen ei tarvitse kananmunia selviytyäkseen ja vegaanisia vaihtoehtoja niin leivontaan kuin proteiininlähteeksi on tarjolla enemmän kuin koskaan. 

Toisin kuin usein luullaan, kana on empaattinen ja älykäs eläin. Kanat oppivat tuntemaan toisia eläimiä ja ihmisiä ja kiintyvät helposti. Vipu ja Vimmikin ovat sylissä rauhallisia ja tykkäävät silittelystä. Kanoille voi myös koiran tavoin opettaa temppuja! Siinäpä olisikin mukavaa puuhaa kesäksi, kun alkaisi meidän kananeitien kanssa treenaamaan :D

M + Vipu ja Vimmi

PS. Viikonloppuna järjestetään Tampereen keskustorilla Vegfest-tapahtuma. Maksuttomilla Vegfesteillä pääsee maistelemaan vegaaniherkkuja ja tutustumaan erilaisiin kasvisruokiin. Luvassa on myös viihdettä ja esimerkiksi tietoiskuja vegaanisuuteen liittyen. See you there! 

10 kommenttia:

  1. Itseäni kauhistuttaa häkkikanojen olot, mutta luomukanalassa työskentelevänä tiedän ainakin meidän kanojen voivan hyvin! Niillä on virikkeinä esimerkiksi jalkapalloja ja heinäpaaleja ja niiden hyvinvointi on tärkeää meille. Lisäksi meillä on myös kanalassa kukkoja, eli ne eivät ole joutuneet silppureihin. Suomessa on paljon huonosti pidettyjä eläimiä ja niistä puhutaan paljon tänäpäivänä, mutta välillä asiat tuntuvat liian mustavalkoisilta, sillä löytyy niitä hyvin pidettyjäkin eläimiä. Eläinten parissa työskentelevänä itselleni on ainakin tärkeää miten ne voivat ja meidän tilan eläimet ovat ainakin hyvivoivia ja niillä on hyvät olot :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että teillä on asiat näin :) Mitä vähemmän kärsimystä tuontantoeläimet joutuvat kokemaan niin sen parempi :) Se vaan on kaikissa kanaloissa totuus että eläin joutuu aina lopulta teurastettavaksi (usein jo hyvin nuorena) kun tuottavuus laskee ja vain harvat pääsevät viettämään mukavia eläkepäiviä :( Ja kun kuluttaja saa harvoin valita millaisista oloista ne luomumunatkaan tulee, ellei sitten suoraan osta tuottajalta. Yksikin kauhistuttava tapaus on mun mielestä liikaa :/

      Poista
  2. Itse vegaanina en käytä enää munia, mutta mieheni syötäväksi pyrin aina valitsemaan ne ns. kalleimmat eli luomuimmat ja vapaimmat mitä vaan saa, vaikka silläkään tuskin on sen suurempaa väliä... :( Onneksi lähikaupassamme on usein lähitilojen astetta eettisemmin tuottamia munia, joita voi ostaa lähes hyvällä omatunnolla. Itsekin olen pohtinut, että voisin syödä munia juurikin niin, että kasvatan kanani itse. Pk-seudulla ja kerrostalossa se ei tietenkään onnistu, mutta ehkäpä tulevaisuudessa toisessa maassa ja uudessa paikassa. Tähän hätään pitäisi varmaan matkata rohkeasti eri tilat läpi ja tarkistaa kanaloiden kunto itse. Mielettömän hyvä postaus, toivottavasti joku sai tästä inspistä oman elämän kuin kanojenkin elämän osalta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hyvä, että tekee edes vähän parempia valintoja eikä varsinkaan osta mitään häkkikanojen munia :o Ja parastahan just olisi että itse näkisi millaisista oloista ne munat tulee. Eettisyyden kannalta siinä ei varmaan olisi mitään pahaa syödä omien kanojen munia, mutta mulla ne ei enää menisi alas kun kaikki eläinperäinen ruoka tuntuu niin vieraalta :D! Kiitos kovasti Sofia, mä toivon samaa <3

      Poista
  3. Hei ja kiitos tästä postauksesta!
    Itse en aina muista ajatella kulutustani näin pitkälle vaikutuksiin, mutta onneksi on teitä valveutuneempiakin kuluttajia, jotka jaatte tietoa muillekin. Oletko perehtynyt vaateteollisuuteen, millaisissa oloissa ihmiset (myös lapset?) työskentelevät? Haluaisin myös vaatevalinnoillani tukea eettistä tuotantoa, mutta en ole mistään löytänyt yksiselitteisesti mitkä merkit käyttävät/eivät käytä lapsi-/riistotyövoimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, mukava että herätti ajatuksia ja kiinnostusta :) Joo jonkun verran kyllä olen, kannattaa katsoa esim. True cost -niminen dokkari! :) Siinä kerrotaan aika hyvin miten vaateteollisuus "orjuuttaa" ihmisiä ja tuhoaa ympäristöä. Itse suosin paljon vaatteiden kierrätystä ja kirppareita, mutta välillä tulee kyllä sorruttua ihan h&m vaatteisiinkin. Mun mielestä on tärkeintä että tekee edes jollain osa-alueella hyvää ja parempia valintoja, sillä tuskin kukaan pystyy täysin eettisesti elämään :)

      Poista
  4. Meiltä löytyy kotoa viisi kanaa ja kukko. Takiamme kukko sai elää ja kanat saivat elämän. Kun kerron jollekin, että meillä on kanoja, ihmiset kysyvät ensimmäiseksi, että aiommeko syödä ne. Emme. Olemme kasvatttaneet suuurimman osan päivänikäisistä tipuista kanoiksi (tai kukoksi) asti. Miksi söisimme lemmikkimme? Munat syömme, emme kanoja.

    Kanat ovat julmetun fiksuja eläimiä. Kun avaan kodinhoitohuoneen oven, koko lauma ryntää sisältä ulkohäkkiin, koska ovat tottuneet siihen, että heille tuodaan ruokaa. Vaaratilanteessa kukaan ei lähde piilostaan, vaikka huudetaan samaa litaniaa kuin ennen kuin ne ruokitaan. Jos kanalassa tapahtuu kamalia, ne eivät palaa sinne enää, vaan nukkuvat yönsä puussa. Biologian opettaja totesi joskus, että linnut ovat tyhmiä ja minä tokaisin takaisin, että montako hän tuntee. Minä tunnen viisi, ja ainakaan niiden perusteella ei voisi noin sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, kuulostaa siltä että teillä tosiaan pidetään kanoista hyvää huolta ja kohdellaan niitä juuri niin kuin lemmikkejä kuuluukin <3 Kamalaa miten ihmiset on vieraanuneet just esimerkiksi kanoista eläiminä ja ensimmäinen ajatus on että syödäänkö ne :( Ja apua mikä biologian opettaja! Eihän kukaan voi noin sanoa varsinkaan jos ei tiedä sitä itse :o

      Poista
  5. Onpa nättejä kanoja, en tienny et ois olemassa myös tommosia mustia/todella tummia värimuotoja! :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noi on jotain eri rotuisia kääpiökanoja, kuin ne perinteiset isot ruskeat kanat :D Niin nättejä kyllä <3

      Poista